d
An igniting portfolio theme designed
to help you leave quite a mark.
Back to Top

Graševina Croatica

Graševina Croatica

Graševina Croatica, udruženje vinara i vinogradara regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, od 2012. godine podržava i koordinira strateške ciljeve razvoja ​​kvalitete i promocije regionalnog vinarstva. Njegujemo izvrsnost inspirirajući naše članove na dosljednu proizvodnju vina najviše kvalitete i održavanje tržišnog vodstva.

Osnovni je cilj promocija graševine, kao najvažnije hrvatske vinske sorte, i drugih vina koje proizvode naši članovi. Graševina Croatica sudjeluje u brojnim predstavljanjima vina naših vinara te podupire vinska događanja u kojima graševina zauzima značajno mjesto.

Graševina je istaknuta sorta bijelog grožđa s bogatom poviješću u Srednjoj Europi. Ova sorta je često sinonim za visokokvalitetna vina, prepoznatljiva po regionalnom okusu. Njezino ime potječe od njemačke riječi “Grauburgunder”, što znači “sivi burgundac”, zbog boje bobica grožđa.

Graševina je prilagodljiva sorta koja uspijeva na uzvišenim terenima uz rijeke i jezera. Njezina sposobnost prenošenja terroira omogućava raznolikost okusa, često s voćnim notama poput jabuka, krušaka i agruma.

Proizvodi se različite stilove vina, od suhih do slatkih, ovisno o fermentaciji šećera u grožđu. Posebno se cijene slatka vina od kasnog berba grožđa, poznata kao “izborna berba”.

Graševina je slična Rieslingu po kiselosti i sposobnosti starenja. Iako se često pije mlada, može i godinama razvijati arome poput meda, sušenog voća i mineralnosti.

Ova vina se odlično slažu s plodovima mora, bijelim mesom, salatama i sirom te su dobrog partnera voćnim desertima i azijskoj kuhinji.

Ukratko, Graševina je prilagodljiva sorta s prepoznatljivim okusom koja pruža različite stilove vina i zadovoljava različite ukuse diljem svijeta.

Category:
Date: