U čemu programirati?

Teško je raditi ozbiljan projekt u običnom tekstualnom editoru popu Notepad-a ili poboljšanom poput Notepad ++. Gotovo svaka web stranica sastoji se od više datoteka, ozbiljniji projekti imaju stotine i tisuće datoteka. Raditi takav projekt u editoru poput Notepad ++ je praktički nemoguće.

Upravo zato postoje specijalizirani editori ili točnije rečeno IDE (Integrated development environment) koji vam uvelike olakšavaju programiranje. Npr ide ima tzv autosense koji kako vi pišete kod automatski vam ponudi dovršetak te funkcije, ne samo standardnih PHP funkcija, nego i onih koje ste vi sami napisali unutar svog projekta. Osim toga imaju pregledan file tj project explorer, sustave za debugiranje i sl.

 

Najbolji PHP IDE

Za web programiranje postoje brojni IDE. Ja osobno koristim Eclise IDE za PHP ili Eclipse PHP development tools. Riječ je vrlo dobrom i popularnom PHP IDE, a što je najbolje Open Source je. Nadalje jako popularan je i PHPStorm, on je možda i moćniji od Eclipse, no potrebno ga je kupiti. Tu su još i Netbeans, Visual Studio (Xamarin), Zend Studio i drugi. Naša preporuka je krenuti u Eclipse. Ne samo da je dobar za početnike, nego je odličan i za napredne korisnike. Ima mnošto mogućnosti, iznimno je moćan i sigurno će zadovoljiti ugl sve vaše potrebe.

Eclipse PHP development tools možete skinuti na slijedećem linku: https://www.eclipse.org/pdt/