Uvod u web programiranje – prvi dio

Web programiranje odnosi se na izradu raznih web stranica ili web aplikacija. U ovom dijelu spomenuti ćemo i objasniti osnovne termine. Tako moramo naučiti što je HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySQL. Osim toga bitno je znati kako funkcioniraju web stranice, što je server i sl. Pa idemo sada redom od osnova.

Web server / poslužitelj

Svaka web stranica mora biti smještana negdje kako bih bila dostupna korisnicima. Web stranice su smještene na računalu koje je locirano u nekom data centru, a to računalo naziva se poslužitelj ili server. Kod servera je bitno da imaju statičnu IP adresu jer je domena povezana sa serverom preko IP adrese servera. Npr vi zakupite domenu moja-stranica.hr, ona bez web servera je beskorisna. Sada je potrebno preusmjeriti tu domenu na vaš web server putem NS zapisa. To je zapravo vrlo jednostavno, samo se u administraciji domene upiše NS1 i NS2 koje dobijete od firme gdje zakupite server. Nakon toga upisom adrese moja-stranica.hr u internet preglednik, registar (u ovom slučaju Carnet) će preusmjeriti korisnika na vaš server, a server će korisniku vratiti odgovor koji ste mu vi programirali, to je uglavnom HTML, CSS i JavaScript koji definiraju strukturu, izgled i funkcioniranje web stranice.

Hosting i VPS

Zakupiti cijeli server vrlo često je skupo i nepotrebno firmama koje imaju samo jednu jednostavnu web stranicu. Radi toga umjesto cijelog servera može se zakupiti samo “djelić” servera, gdje dobijete jamčeni diskovni prostor, dok se ostali resursi (CPU, RAM, mreža, …) dijele sa svim drugim korisnicima koji imaju hosting na istom serveru. Tu isto postoje dvije verzije, hosting gdje je funkcioniranje isključivo kako je gore navedeno, dok je VPS (virtual private server) nešto skuplja verzija, ali ukratko dobijete zajamčeni broj CPU jezgri i RAM memorije.